Gdzie ta buza?

[podpis] ANNA ALEKSANDROWICZ; N
GW Białystok nr 273, wydanie z dnia 22/11/2001MIASTO SKARBÓW, str. 12

BIAŁOSTOCKIE cukiernie

Gdzie ta buza?

Dziś nigdzie w całym Białymstoku nie znajdziemy cukierni, w której można byłoby zamiast ciastka z kawą zamówić buzę z chałwą. Przed wojną było to danie obecne w niemal każdej kawiarence. Czyżby bezpowrotnie skończyły się te czasy?

Buzę i chałwę przywieźli do Białegostoku Macedończycy gdzieś pod koniec XIX wieku - opowiada prof. Adam Czesław Dobroński z Uniwersytetu w Białymstoku. - Nie mieli własnego państwa i wędrowali po wielkim cesarstwie rosyjskim tak długo, aż do...

BI-DLO

Podobne artykuły

  • Mazurkowa chwila prawdy

    GW Kraków

    WIELKANOC. Cukiernicze propozycje I znów rzuciliśmy na szalę nasze kubki smakowe i żołądki, by pomóc tym z Państwa, którzy sami nie pieką, wybrać w cukierniach najlepsze wielkanocne mazurki. W nas

  • Wciskanie budyniu, udawanie róży, Mazurkowy ranking

    GW Kraków

    Kolejny ranking mazurków i... rozczarowanie. Wczoraj ponownie okazało się, że krakowskie cukiernie wypiek tych ciast traktują po macoszemu. Nasi jurorzy próbę znieśli jednak z humoremTym razem spotka

  • Górale smażą pączki z powidłami, Ślązacy z różą

    GW Katowice

    Dziś tłusty czwartek. Jak powinny wyglądać i smakować tradycyjne pączki? Zdania są podzielone, ale co do jednego znawcy tematu są zgodni: na pewno nie mogą być nadziewane bitą śmietaną, budyniem czy

Polecane tematy