Oliwa jest dobra na wszystko

[podpis] Alicja DĄBROWSKA
Gazeta Wyborcza nr 276, wydanie z dnia 28/11/1994, str. 18

Oliwa jest dobra na wszystko

Drzewo oliwne jest jak wątroba - im bardziej wycina się jego pień, tym więcej oliwek rodzi.

(P) Statystyczny Włoch spożywa w ciągu roku ok. 12 litrów oliwy, z czego 60 proc. to extra vergine - oliwa z pierwszego tłoczenia. Najwięcej zjadają jej mieszkańcy Umbrii, Toskanii, Lacjum i regionów południowych.

Z racji niezwykłych walorów smakowych (jest lekko strawna i antycholesterolowa) oraz metod produkcji, extra vergine jest o połowę droższa od innych. Używana bywa głównie jako przypra...

RP-DGW

Podobne artykuły

  • Mieszkamy w strefie sejsmicznej ciszy

    strony lokalne GW - Opole

    ROZMOWA ZE Zbigniewem Zembatym Silne trzęsienie ziemi u nas jest możliwe raz na kilka tysięcy lat - mówi naukowiec Politechniki Opolskiej. BEATA ŁABUTIN: Co pan myśli jako naukowiec, patrząc na to, c

  • OD URALU AŻ ZA PIRENEJE

    MAGAZYN, dodatek do Gazety Wyborczej

    Góry w Europie rozmieszczone są bardzo niesprawiedliwie. Prawie wszystkie masywy (z wyjątkiem Kaukazu i Gór Skandynawskich) znajdują się na zachodzie kontynentu. Wschodnia część (w tym Polska) ma niz

  • Dziś Haiti, jutro...

    Gazeta Wyborcza

    Stambuł może być kolejnym wielkim miastem zniszczonym przez trzęsienie ziemi. Tureckiej metropolii zagraża kataklizm kilkadziesiąt razy potężniejszy niż ten na Haiti

Polecane tematy