Mięso po macoszemu

[podpis] KANA
Gazeta Wyborcza nr 250, wydanie z dnia 25/10/2002GOSPODARKA, str. 25

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY * Zakłady mięsne skarżą się na politykę rządu

Mięso po macoszemu

Średniej wielkości zakłady prywatne powstałe w latach 90. są najlepszymi firmami mięsnymi w kraju. Ale nawet one mają kłopoty, bo rząd prowadzi wadliwy system interwencji na rynku mięsa, nie wspomaga eksportu i toleruje handel mięsem niewiadomego pochodzenia

Takie wnioski wynikają z piątego już rankingu przeprowadzonego przez tygodnik "Boss-Rolnictwo".

O miejscu na liście decydowała m.in. rentowność zakładu, przychody ze sprzedaży, intensywność inwestycji, udział eksport...

RP-DGW

Podobne artykuły

  • Niska inflacja, anemiczne giełdy, niewielkie zyski firm

    Gazeta Wyborcza

    John Butler nosi zwykle garnitur i krawat, a nie przepaskę na biodrach. Chodzi po górach nie z dzidą, lecz ze swoim synkiem siedzącym w nosidełku na plecach. Poluje na sposoby zarobienia na międzynar

  • Dobra passa funduszy potrwa

    Gazeta Wyborcza

    Rynek funduszy inwestycyjnych w najbliższych kilkunastu miesiącach powinien rosnąć w szybkim tempie - powiedział Andrzej Dorosz, prezes TFI Skarbiec, podczas piątkowej debaty publicznej na warszawski

  • Obligacje na pniu

    Gazeta Wyborcza

    Ministerstwo Finansów sprzedało na środowym przetargu całą oferowaną pulę dwuletnich obligacji o wartości 2,2 mld zł. Średnia rentowność sprzedanych papierów wyniosła 6,6 proc. Analitycy obawiali się

Polecane tematy