SERY francuskie

[podpis] ROMA GÓRNICKA, ARANŻACJA: ZUZANNA WICIEJOWSKA
Kuchnia nr 3, wydanie z dnia 01/03/2003KOSZYK SMAKOSZA, str. 56

SERY francuskie

Coraz częściej goszczą na polskich stołach. Są prawdziwą ozdobą deski serów. Dodaje się je także do sałatek, zapiekanek i dań z makaronem.

Świeże

Soignon - twaróg o konsystencji gęstego kremu, w kształcie rolady, z pasteryzowanego mleka koziego. Pochodzi z regionu Poitou-Charentes.

Smak delikatny, lekko pikantny, kwaskowy. Ser sprzedawany jest na wagę, w plastrach.

Zawartość tłuszczu: 45 proc. Cena: około 45 zł/kg.

Zastosowanie...

RP-CKU

Podobne artykuły

  • Roquefort i inne francuskie specjały

    Poradnik Domowy

    Sery produkuje się w wielu krajach, ale największą sławę zyskały te rodem z Francji. Najstarszym z nich - pleśniowym Roquefortem - zachwycali się już starożytni Rzymianie. Dlaczego za najlepsze na św

  • Niebo w gębie

    Co Jest Grane - Kraków

    Stanął przede mną facet na Małym Rynku, ani wielki, ani straszny, i w te słowa: "Ja robię najlepsze sery w Polsce". Zabrzmiało to mniej więcej tak, jakby do mnie powiedział: "Ja jestem Adam Mickiewic

  • Skorzonera w papierze

    Wysokie Obcasy Kraj

    A także skandynawskie smaki, gotujący mężczyźni i dzieci, domowe przetwory, zbieractwo roślin spontanicznych oraz minidesery - to nas czeka w kuchni 2011

Polecane tematy