Chrzan

[podpis] PRZEPISY: TERESA MIAZGOWSKA
Kuchnia nr 4, wydanie z dnia 01/04/2003PRZEBÓJ SEZONU, str. 44

Chrzan

Swój ostry smak i drażniący zapach zawdzięcza lotnym olejkom pobudzającym apetyt i wspomagającym trawienie. Zawiera również substancje białkowe o działaniu bakteriobójczym, wykorzystywane do konserwowania warzyw. Starty, przyprawiony sokiem z cytryny lub octem winnym i śmietaną, podaje się do mięsa, wędlin, ryb i jajek, dodaje do majonezu, musztardy, a także przygotowuje z niego sosy. Dostarcza organizmowi znacznych ilości witaminy C oraz soli mineralnych, zwłaszcza potasu.

...

RP-CKU

Podobne artykuły

  • Chrzan do chrzanu

    Gazeta Wyborcza

    Państwowa Inspekcja Handlowa zakwestionowała jakość 60 proc. zbadanego chrzanu w occie, 23 proc. dżemów i papryki konserwowej, 37 proc. ogórków konserwowych, 16 proc. koncentratów pomidorowych. Jakoś

  • Ćwikła z chrzanem

    Gazeta Telewizyjna

    Nie obejrzałam do końca "dokumentalnego" filmu Tadeusza Pawłowicza i Zbigniewa [Wawer] "Zdjąć kapelusz, Ćwikła idzie..." (18 września, 2 TVP 14:05). Już w ciągu kilku pierwszych minut usłyszałam bowi

  • Smakowały soki i chrzan

    GW Katowice

    Nektar brzoskwiniowy Przedsiębiorstwa "Dim.SA" z Katowic został najlepszym produktem targów "Foodtarg-Wiosna'97", które zakończyły się w niedzielę w Katowicach. W konkursie "Nasze małe co nieco", ogł

Polecane tematy