PODRÓŻE KULINARNE. PODLASIE

Babka z kiszką

[podpis] ANETA DZIENIS
TURYSTYKA nr 1 dodatek do TURYSTYKA nr 266, wydanie z dnia 15/11/2003, str. 10

Babka z kiszką

Czym się różni kiszka ziemniaczana od babki? Babka to masa ziemniaczana, którą wlewa się do blaszki i piecze w piekarniku. Kiszka - to ta sama masa, ale zamiast do blaszki upycha się ją w jelito wieprzowe i piecze.

Na Podlasiu były to potrawy tzw. kuchni biedy. Maria Łukaszewicz z Supraśla, mistrzyni świata w pieczeniu babki ziemniaczanej (od pięciu lat odbywają się tam takie mistrzostwa), wspomina: - Z opowieści mamy pamiętam, że częste pieczenie babki i kiszki ziemniaczanej wzięło się ...

RP-TTU

Podobne artykuły

  • Babka z kiszką

    TURYSTYKA

    Czym się różni kiszka ziemniaczana od babki? Babka to masa ziemniaczana, którą wlewa się do blaszki i piecze w piekarniku. Kiszka - to ta sama masa, ale zamiast do blaszki upycha się ją w jelito wiep

  • Kuchnia Mazur i Podlasia

    Palce lizać

    Zapraszam do kulinarnej podróży nad jeziora. Na mazurskich i podlaskich stołach królują ryby przyrządzone na setki sposobów. Znajdziecie tam też babkę ziemniaczaną, kartacze o litewskich korzeniach, kiszkę z kindziukiem oraz wiele innych smacznych i tradycyjnych potraw

  • Kiszka, babka i Kuroń

    GW Białystok

    Nieoficjalne dane statystyczne są przerażające: blisko połowa polskiej populacji nie wie, co to jest kiszka ziemniaczana. A tymczasem potrawy tej na Podlasiu jada się mnóstwo. I specjalnie dla niej u

Polecane tematy