Uczta domowa

Wspomnienia z wakacji, cz.3

[podpis] ZASTĘPCY
MAGAZYN nr 43 dodatek do MAGAZYN, dodatek do Gazety Wyborczej nr 255, wydanie z dnia 31/10/1996, str. 29

Wspomnienia z wakacji, cz.3

Sałatka ryżowa

W dzieciństwie prześladowała nas zmora w postaci tzw. risotta, czyli ryżu z różnymi resztkami i groszkiem z puszki, zapiekanego w piekarniku na sucho do stanu kompletnej niejadalności.

Traumy z dzieciństwa trudno przezwyciężyć. Dlatego też jesteśmy wdzięczni naszej redakcyjnej koleżance Magdzie Jarco za przypomnienie, że ryż może być podstawą bardzo apetycznych i smacznych sałatek, tak popularnych we Francji i we Włoszech.

2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

2...

RP-DGW_D

Podobne artykuły

  • Entree, czyli przekąski

    MAGAZYN, dodatek do Gazety Wyborczej

    Proponuję zestaw kilku przekąsek znanych i mniej znanych, które nie tylko urozmaicą śniadania i kolacje, ale i mogą wzbogacić niejeden polski stół świąteczny. Dzisiaj prosta sałatka warzywna, dwie po

  • Na miejscu i na wynos

    SUPERMARKET

    Mogą mieć różne smaki i kolory. Nawet jeżeli są zrobione z tych samych składników, to poprzez zmianę proporcji powstaje coś zupełnie nowego. Sałatka to potrawa przyrządzana na zimno z drobno pokrojon

  • Weź główkę kapusty...

    MAGAZYN, dodatek do Gazety Wyborczej

    ...czerwonej lub białej. Powinna być zwarta, o soczyście wyglądających liściach, wagi około kilograma. Odetnij nasadę głąba, zdejmij wierzchnie liście, okaleczone, zanieczyszczone, aż dotrzesz do liś

Polecane tematy