Mięso i ryby

[podpis] (kaf)
Gazeta Stołeczna nr 29, wydanie z dnia 04/02/1992, str. 6

RADY Z MYSZKĄ

Mięso i ryby

Dziś - kolejny odcinek naszego poradnika dla osób zaopatrujących się na bazarach, według książki dla gospodyń z 1914 r.

"Mięsa podrobić nie można, ale i na niem trzeba się znać, bo mięso mięsu nie równe.

Najlepszą częścią mięsa wołowego jest tzw. polędwica, leżąca od wnętrza wzdłuż kręgosłupa. Nad nią na żebrach pod skórą znajduje sie rostbef (u wieprza schab). Poczem, co do smaku i miękkości następuje mięso krajane z zadniej ćwierci, nazywane krzyżowe; a dalej zrazowe, które dzieli ...

WA-DLO

Podobne artykuły

  • Blady Uśmiech Kelnera

    GW Białystok

    Wczoraj w hotelu "Cristal" zakończyło się IV Ogólnopolskie Szkolenie Polskiego Zrzeszenia Hoteli dla szefów kuchni, kelnerów i recepcjonistów. W kursie wzięło udział 35 osób z całej Polski. Wszyscy u

  • Pod Sztucznym Słońcem

    SUPERMARKET

    Każdy chciałby wyglądać pięknie i zdrowo. Chociaż już od pewnego czasu moda lansuje twarze niemal przezroczyste, większość z nas utożsamia zdrowy wygląd z silną opalenizną. W zimie może w tym pomóc s

  • Zalany Szekspir

    GW Bydgoszcz

    Akcja spektaklu "Ryszard III" toczy się w atmosferze wilgotnych podziemi, wśród płonących ognisk i padających deszczów. Przepiękna scenografia to nie jedyna zaleta spektaklu wyreżyserowanego przez An

Polecane tematy