STATYSTYKA

Krówki droższe, wołowina tańsza

[podpis] (blik)
Gazeta Stołeczna nr 32, wydanie z dnia 07/02/1995RYNEK, str. 8

Krówki droższe, wołowina tańsza

W styczniu odczuwaliśmy jeszcze skutki letniej suszy, dopiekły nam też rosnące podatki. Więcej musieliśmy płacić m.in. za pieczywo, warzywa, przetwory mleczne. Nie wszystko jednak drożało.

O kilka procent spadły ceny wielu gatunków mięsa i wędlin (potaniał żywiec, niski był popyt). Schab środkowy staniał o 7 gr, golonka o 6 gr, a mostek cielęcy o 1,46 zł. Z wędlin najbardziej spadły ceny boczku wędzonego (o 8,8 proc.) oraz kiełbasy podlaskiej (3,5 proc.).

Mniej za drób

W styczniu...

WA-DLO

Podobne artykuły

  • MROŻONA WOŁOWINA DO UNII

    Gazeta Wyborcza

    Od 1 lipca przez rok będziemy mogli wyeksportować po niższych cłach 53 tys. ton mrożonego mięsa wołowego do krajów Unii Europejskiej - podaje Ministerstwo Współpracy Gospodarczej z Zagranicą. W ramac

  • Kulinarna wołowina

    Gazeta Wyborcza

    Jeszcze przed 2000 r. polskie społeczeństwo pozna smak "kulinarnej" wołowiny - zapewnia Ministerstwo Rolnictwa. Resort wespół z Fundacją Programów Pomocy dla Rolnictwa (FATA) postanowił - korzystając

  • Wołowina naprawdę wołowa

    Gazeta Wyborcza

    Polacy nie znają smaku dobrej wołowiny, ale być może wkrótce go poznają - przekonuje Pascal Lacourie z francuskiego centrum genetyki bydła rasy Limousine. Kupując wołowię mamy teraz do wyboru tylko m

Polecane tematy