UCZTA DOMOWA

Musy i pasztety

[podpis] zosia
MAGAZYN nr 25 dodatek do MAGAZYN, dodatek do Gazety Wyborczej nr 142, wydanie z dnia 19/06/1998, str. 74

Musy i pasztety

"Terrine" oznacza po francusku rodzaj lekkiego pasztetu (niekoniecznie z mięsa) lub nieco cięższego musu, który można kroić nożem na plastry. Nazwa "terrine" oznacza też kamionkowe naczynie, w którym zastyga mus lub zapieka się pasztet. Ale do do wyrobu "terinek" (jeśli wolno mi tak podokazywać) możemy użyć również, i jest to bardzo wygodne, nie przylegającej formy teflonowej, emaliowanej lub z folii aluminiowej. Terinki podaje się na przystawkę, z pieczywem.

Trójkolorowy mus z jarzyn na...

RP-DGW_D

Podobne artykuły

  • Danie łasucha i kompozytora / JADŁAM W...

    GW Poznań

    Druga wizyta w Delicji Delicja w Obornikach to lokal na tyle nietuzinkowy, że postanowiłam napisać o nim jeszcze raz - takiego fenomenu na kulinarnej mapie Poznania jednym felietonem opisać się nie d

  • Żyłam sztuką, miłością i... dobrą kuchnią / KUCHARSKIE FASCYNACJE - Tosca

    CO JEST GRANE

    To miejsce zawsze mnie intrygowało. Jakiś czas temu - gdy nie istniały jeszcze małe, zaciszne restauracyjki, w których można było spokojnie posiedzieć, spotkać znajomych, dobrze zjeść i posłuchać muz

  • Pyszota w przelocie

    CO JEST GRANE

    Nowego miejsca, w nowym dodatku "Gazety" i z nowym podtytułem nie potrafię uczcić lepiej, niż pochwałą jednej z moich najulubieńszych jadłodajni - Krokiecika. Właśnie opis tego baru przy ul. Zgoda za

Polecane tematy