Co to jest cielęcina?

[podpis] ROBERT SOŁTYK, BRUKSELA
Gazeta Wyborcza nr 52, wydanie z dnia 03/03/2005GOSPODARKA, str. 17

Z ziemi polskiej do włoskiej

Co to jest cielęcina?

Odpowiedź tylko z pozoru jest jasna - mięso z cielęcia. Bo do kiedy zwierzę jest cielęciem? W Unii Europejskiej - co kraj, to inna definicja. Bruksela chce to ujednolicić. 25 państw ma się wypowiedzieć w tej sprawie do 10 kwietnia

Za PRL-u, gdy mięso było na kartki, każdy miał swoją "babę z cielęciną". - Mięso nawet trzyletnich krów sprzedawano jako cielęcinę. Twarde było, nie do pogryzienia - wspomina Edward Kowalski z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego....

RP-DGW

Podobne artykuły

  • Podwójne szczęście

    GW Wrocław

    - Dowiedziałam się późno. Podczas badania USG pod koniec ósmego miesiąca ciąży. Lekarz mierzył głowę, nóżkę, potem mówi: "O, jeszcze jedna głowa" A ja w pierwszej chwili pomyślałam, że będę miała dzi

  • Blacha na wysoki połysk

    GW Częstochowa

    Święta to czas, kiedy wszyscy myją i sprzątają w domach... i samochodach Kolejki zaczęły ustawiać się przed myjniami już na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Większość właścicieli aut zostawiła jedn

  • Dziewczynka pod śmieciami

    GW Szczecin

    28-letnia kobieta urodziła w domu dziewczynkę, a potem porzuciła ją na śmietniku. Nie wiadomo, czy dziecko wówczas jeszcze żyłoKobieta na razie nie zeznaje, jest w szoku. Przyszła po pomoc do szpital

Polecane tematy