Jak przerobić Unię

[podpis] ROBERT REWIŃSKI
GW Poznań nr 97, wydanie z dnia 27/04/2005WYDARZENIA, str. 3

Kaliski zakład oszukiwał odbiorców

Jak przerobić Unię

Jak obchodzić przepisy unijne dotyczące przerobu mięsa? Bardzo prosto: kupować tańszą rąbankę z ubojni bez europejskich certyfikatów, a kiełbasy, pasztety i konserwy sprzedawać jako "unijne". W ten sposób na rynek mogło trafić nawet 500 ton wyrobów.

W Polsce ok. sto zakładów mięsnych ma certyfikaty unijne. Ich wędliny, konserwy i garmażerkę odróżnia od innych owalny, tzw. "unijny" stempel z numerem zakładu. - Symbol zaświadcza, że produkt na każdym etapie, od hodowli zwierzą...

PO-DLO

Podobne artykuły

  • Nie tylko mięso

    GW Rzeszów

    Nawet jogurty i zupy w proszku są kwestionowane przez służby sanitarne kontrolujące sklepy i hurtownie. Substancje pochodzące od bydła znajdują się w produktach, których zwykły konsument nigdy by o t

  • Gazeta po wstępnych

    GW Wrocław

    Uniwersytet Wrocławski pl. Uniwersytecki, 50-137 Wrocław tel. 357 22 37, 343 01 43 Wydział Chemii ul. F. Joliot-Curie 14 tel. 37 57 290, 37 57 291 studia dzienne: dodatkowy nabór do 20 sierpnia na

  • Bydło bez granic

    Gazeta Wyborcza

    (A) Wszystko wskazuje na to, że po trwającej kilka miesięcy "wojnie pryszczycowej" Komisja Europejska złagodzi swoje stanowisko i zniesie zakaz importu polskiego bydła, trzody, owiec i kóz do państw

Polecane tematy