Przepisy Czytelników

[podpis] ARANŻACJE: JOANNA SZACHOWSKA, MARIA SZKOP, ZUZANNA WICIEJOWSKA
Poradnik Domowy nr 6, wydanie z dnia 01/06/2005KULINARIA, str. 68

Przepisy Czytelników

Wyśmienite drożdżowe

Ciasto: 1 kg mąki, 6 żółtek, ok. 25 dag cukru, 10 dag masła (bez dodatku oleju), ok. 0,5, mleka, 8 dag świeżych drożdży, 15-20 dag rodzynek, mały zapach waniliowy. Lukier: 20 dag cukru pudru cytryna

Przygotować rozczyn. Mleko podgrzać do około 37-38°C, przelać do miski, w której ciasto będzie wyrabiane. Wsypać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 3-4 łyżki przesianej mąki. Lekko wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 15 ...

RP-TDO

Podobne artykuły

  • Przepisy

    Poradnik Domowy

    czytelników Tort wiśniowy na nutellowym spodzie (bez pieczenia) Po 30 dag sucharków i nutelli 800 ml kremówki 30 proc. 200 ml kwaśnej śmietany 3 galaretki wiśniowe 6 łyżeczek żelatyny opakowanie

  • Sernik w ciemnym cieście

    Wielkanocne przepisy

    - Kłopotliwy, jak to sernik. Za to bardzo smaczny, no i wygląda efektownie - zapewnia pani

  • Odchudzamy potrawy świąteczne albo jemy połowę porcji

    Świąteczne kalorie pod kontrolą

    Zastąpić majonez jogurtem, smalec olejem? Dla wielu kucharzy to brzmi jak herezja. Ale dla wszystkich tych, którzy boją się, że przytyją przez święta, to mogą być zbawienne rady. Proponujemy z uwagą przyjrzeć się recepturom świątecznych dań i samemu zdecydować, czy dokonujemy drobnych korekt w przepisach, czy po prostu jemy połowę porcji. To drugie rozwiązanie ma tę zaletę, że można skosztować większości przysmaków

Polecane tematy