Zapomniany smak chleba / TRADYCJA. Domowe wypieki

[podpis] Jarosław Jurkowski
GAZETA HANDLOWA nr 48 dodatek do GAZETA HANDLOWA, dodatek do GW Katowice nr 295, wydanie z dnia 19/12/1996, str. 12

Zapomniany smak chleba / TRADYCJA. Domowe wypieki

Każdy, kto spróbował swojskiego chleba, nie zapomni już tego aromatu i smaku. Spotkanie z domowym wypiekiem graniczy dziś jednak z cudem - zwyczaj zanika w zastraszającym tempie nawet na wsiach. Masowa produkcja, nie wymagająca tyle zachodu, okazała się silniejsza od tradycji.

Pieczenie chleba pełne było rytuału. Najpierw przygotowywano tzw. zakwaskę - z mąki i wody. Ciasto zwykle rozczyniano w piątek, aby w ciągu nocy składniki całkowicie się "przegryzły". Następnego dnia należało miesi...

KA-DLO_D

Podobne artykuły

  • Niedzielny obiad, sobotnia kolacja

    MAGAZYN, dodatek do Gazety Wyborczej

    Podjęłam niedawno moich gości sałatą ze śledziem, polędwicą wołową duszoną z winem i ziołami, a na deser - tartą Tatin. Wszystkie te dania mają tę zaletę, że można je przygotować zawczasu - kiedy prz

  • Ludzie. Roman Sękowski

    GW Opole

    Zbieracz dusz Z każdym kolekcjonerem jest tak, że nawet jak się nie zbiera, to się zbiera. Na wymianę. Mam naturę zbieracza i zbieram wszystko, bo wszystko się może przydać. Do bałaganu, jaki ma w sw

  • Zbędne niezbędne

    SUPERMARKET

    Są błyszczące i lśniące. Budzą ciekawość. Wymyślane w pocie czoła - wielkie kuchenne odkrycia. Niektórzy producenci postawili sobie za cel, żeby gotowanie uczynić łatwym i przyjemnym. Swoje pomysły r

Polecane tematy