Smak identyczny z naturalnym

[podpis] KATARZYNA BOSACKA
Gazeta Wyborcza nr 195, wydanie z dnia 22/08/2006, str. 16

WIESZ, CO JESZ? AKCJA "GAZETY WYBORCZEJ"

Smak identyczny z naturalnym

Dziś - w drugim odcinku naszego cyklu - prześwietlamy jedzenie z fast foodów.

Dlaczego wydaje się takie smaczne i ma tak wielu amatorów (dziennie tylko w restauracjach McDonald's jada 350 tys. Polaków)? Nie tylko z powodu tłuszczu i soli, które poprawiają smak, ale także dlatego, że dodaje się do nich stworzone w laboratoriach chemicznych smaki. To dlatego frytki w McDonlad's pachną wołowiną. Syntetyczną. Jak pisze Eric Schlosser w bestsellerowej książce "Naród szybkiej żywności", McDona...

RP-DGW

Podobne artykuły

  • McDonald's bez Disneya

    Gazeta Wyborcza

    Kończy się jeden z najdłuższych marketingowych sojuszy w historii. Umowa między Walt Disney Co. oraz McDonald's wygaśnie już w przyszłym roku. Potentat branży szybkiego żywienia zaczyna się rozglądać

  • Prawidłowe rozwiązania i wylosowane nagrody

    Gazeta Stołeczna

    Świąteczny choinkowy konkurs z pułapkami był bardzo trudny. Tym bardziej cieszy pełne pudło listów z rozwiązaniami. A oto jakie powinny być prawidłowe odpowiedzi: 1. Kostić - Reti, Goeteborg 1920 r.

  • Arcymistrzowski wynik juniora

    Gazeta Stołeczna

    W turnieju VIII kategorii w Lippstadt zwyciężył 18-letni Robert Kempiński z Gedanii Gdańsk, zdobywając normę arcymistrzowską. To jeden z najlepszych wyników naszych juniorów od 50 lat. W turnieju ucz

Polecane tematy