Oto niektóre z ubiegłorocznych zup konkursowych

V MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ZUPY dodatek do V MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ZUPY , dodatek do GW Kraków nr 117, wydanie z dnia 20/05/2006, str. 2

Oto niektóre z ubiegłorocznych zup konkursowych

II miejsce w Konkursie Zupy - 2005

zupa cebulowa

Galeria Bez Atu, ul. Józefa 3

cebula, masło, oliwa z oliwek, czosnek, wino białe wytrawne, sól, pieprz biały i czarny, gałka muszkatołowa, ser żółty, grzanki z bagietki

Cebulę pokroić na cienkie talarki, dusić z niewielkim dodatkiem czosnku z masłem i oliwą. Kiedy zmięknie, podlać bulionem. Gotować do miękkości, pod koniec dolać wino. Doprawić solą, pieprzem, gałką, a kto lubi wersję łagodniejszą - cukrem. Podawać posypaną startym ...

KR-DLO_D

Podobne artykuły

  • Rozgrzewające zupy

    Palce lizać

    Nic nie może się równać z talerzem takiej zupy, zwłaszcza w styczniu. Już po kilku łyżkach przyjemne ciepło rozchodzi się po całym ciele i można łaskawiej myśleć o urokach zimy. A rozgrzewać nas mogą zarówno dodane do zup przyprawy - z pieprzem i gałką muszkatołową na czele - jak i czosnek, esencjonalny bulion drobiowy czy kieliszek wina

  • CHŁODNIKI

    DUŻY FORMAT, dodatek do Gazety Wyborczej

    Z rabarbarem 30 dag rabarbaru 1 pęczek młodej botwinki 2 szklanki odtłuszczonego rosołu z cielęciny, drobiu lub z kostki bulionowej 4 jajka 5 cebulek dymek ze szczypiorem 3 łyżki posiekanego koperku

  • Przepisy czytelnikow

    Poradnik Domowy

    Lekkie ciasto jogurtowe 2 szklanki mąki, 2 pojemniczki (po 200 ml) jogurtu naturalnego, 2 jaja, szklanka cukru, 2 łyzeczki proszku do pieczenia. Wierzch: 50 dag malin lub truskawek, półtora opakowani

Polecane tematy