Precz z bacami-paprokami

[podpis] BK
Metro nr 1135, wydanie z dnia 27/07/2007KRAJ, str. 11

Precz z bacami-paprokami

Wokół Nowego Targu powstał szlak dziewięciu bacówek, w których jakość oscypków, bryndzy i bundzu jest gwarantowana przez miejscowy magistrat.

Burmistrza Marka Fryźlewicza wzburzyły doniesienia o kolejnych próbach podrabiania owczych serów. Kilku handlarzy wystraszyło się restrykcji Komisji Europejskiej, które od 11 czerwca mogą być nakładane na producentów bryndzy, czyli baców. Tego dnia bryndza podhalańska została zarejestrowana jako pierwszy polski produkt regionalny w Unii Europejskiej...

RP-TEM

Podobne artykuły

  • Bryndza spod lady

    Metro

    Do starostwa tatrzańskiego dotarły informacje o handlarzach ukrywających bryndzę na straganach. - Mówiono nam, że część baców oferuje klientom bryndzę pod nazwą "pasty serowej" - mówi Andrzej Skupień

  • Bryndza z unijną bryndzą

    Gazeta Wyborcza

    Niespodziewany efekt rejestracji bryndzy jako produktu regionalnego UE: niektórzy bacowie, obawiając się unijnych kontroli, sprzedają bryndzę pod nazwą "pasta serowa"

  • Bacowie o małej mocy

    Gazeta Wyborcza

    Przyznanie góralom patentu na owczy wędzony ser to jego pierwszy duży krok w drodze na stoły Unii Europejskiej. Bacowie obawiają się jednak, że karierę oscypka mogą zniszczyć surowe przepisy sanitarn

Polecane tematy