Niezwykła cząsteczka z wątroby

[podpis] JOANNA GRABOWSKA, ŁÓDŹ
Gazeta Wyborcza nr 214, wydanie z dnia 13/09/2007NAUKA, str. 23

Niezwykła cząsteczka z wątroby

Chemik z Łodzi i farmakolog z Krakowa odkryli, że znany naukowcom od lat prosty związek chemiczny może być podstawą wielu nowych leków na choroby układu pokarmowego, krążenia czy np. cukrzycę.

Działanie związku naukowcy opisali w najnowszym numerze "British Journal of Pharmacology". W Kanadzie trwają właśnie badania kliniczne leku, którego jest składnikiem.

Ta niezwykła cząsteczka to 1-metylonikotynamid (MNA) wytwarzany głównie w wątrobie. MNA wydalany jest z moczem, a we krwi krążą je...

RP-DGW

Podobne artykuły

  • KUCHNIA MOLEKULARNA CZY(M) TO SIĘ JE?

    Logo

    Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić zwykłych konsumentów. Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Potrzebne są do niego solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie i talent.

  • Bitwa o Olszynkę

    Gazeta Stołeczna

    Największa bitwa powstania listopadowego rozegrała się 25 lutego 1831 r. pod Olszynką Grochowską. Głównym celem Rosjan było rozgromienie armii polskiej, zdobycie Olszynki, a tym samym otwarcie sobie

  • Z Wydawnictwa WSP

    GW Częstochowa

    Częstochowskie Wydawnictwo Wyższej Szkoły Pedagogicznej zdobyło sobie ważną pozycję wśród oficyn naukowych. Jego nakładem ukazują się nie tylko podręczniki czy specjalistyczne opracowania, ale nawet

Polecane tematy