Z grzybami najpierw pod mikroskop, potem na patelnię

[podpis] JAKO
GW Kielce nr 183, wydanie z dnia 06/08/2008Z DRUGIEJ STRONY, str. 2

Z grzybami najpierw pod mikroskop, potem na patelnię

Zebrałeś pełen kosz grzybów, ale nie masz pewności, czy są jadalne? Wystarczy krótka wizyta w sanepidzie, by potem bez stresu smażyć kanie czy suszyć prawdziwki.

- Zazwyczaj nasz grzyboznawca na pierwszy rzut oka ocenia, czy zbiory nie są trujące. Jeśli ma wątpliwości, zagląda do fachowych wydawnictw, a jeśli i to nie pomaga, bada nasze grzyby pod mikroskopem - opowiada Maria Turkowska, kierowniczka oddziału badania żywności, żywienia i przedmiotów użytku w kieleckim sanepidzie.

Sezo...

KI-DLO

Podobne artykuły

  • Dach pod mikroskopem

    Gazeta Stołeczna

    W show-roomie na Bartyckiej na honorowym miejscu stał mikroskop. - Proszę się zapoznać ze strukturą nowoczesnej papy niemieckiej, czyż nie jest fascynująca? - Ależ tak - przytaknąłem przyglądając się

  • Muzyka pod mikroskopem

    Gazeta Wyborcza

    Są pianiści-wirtuozi, którzy poprzez efektowną grę pragną się pokazać. Są pianiści emocjonalni, ukazujący swoje uczucia. Są też i tacy - jest ich bardzo niewielu - którzy grają jak nie spełnieni komp

  • Włos pod mikroskopem

    Supermarket

    Jeśli masz jakieś problemy z włosami, z pewnością przyda ci się porada dermokonsultantki. Firma Vichy zadbała o to, żeby klienci King Crossa zbadali stan swoich włosów, a następnie otrzymali poradę c

Polecane tematy