Lepsze niż batonik, ale gorsze niż owoce

[podpis] MAF
Gazeta Stołeczna nr 251, wydanie z dnia 26/10/1996RYNEK, str. 10

KIJ. Badanie dżemów truskawkowych niskosłodzonych

Lepsze niż batonik, ale gorsze niż owoce

Dżemy niskosłodzone są tanie, smaczne i lekkostrawne. Żywieniowo są jednak jednostronne - nie mają białka i tłuszczu, tylko dużo cukru.

Mogą zastąpić typowe słodycze, ale pod względem wartości odżywczej zawsze ustąpią surowym owocom.

Niskosłodzone, a więc i niskokaloryczne, dżemy są coraz częściej składnikiem lekkostrawnego posiłku. Głównymi składnikami dżemu są owoce i cukier. Świeże owoce są źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. W czasie produkcji jednak skład przetworzonyc...

WA-DLO

Podobne artykuły

  • Apetyczne, ale tuczące

    Gazeta Stołeczna

    Hamburgery zaszkodzić nie zaszkodzą, ale i nie pomogą w utrzymaniu nienagannej linii. Po frytkach i pizzy z restauracji McDonald'sa, Burger Kinga i Pizzy Hut Konsumencki Instytut Jakości (KIJ) ocenił

  • Tanie, cienkie obiadki / PIH. Kontrola [stołówki szkolne]

    GW Katowice

    Dzieciom nie tylko serwowano dania, w których brakowało mięsa. Przy planowaniu potraw nie uzględniano wartości kalorycznych i odżywczych - to wyniki kontroli jaką przeprowadził PIH w jednej z katowic

  • TEGO NIE LUBIĘ / Chrupiąca nieścisłość

    SUPERMARKET

    Producenci chrupkiego, lekkiego pieczywa Wasa chcieliby, by ich produkt kupowali przede wszystkim ludzie zwracający uwagę na ilość zjadanych przez siebie kalorii. Wiedzą, jak ich przyciągnąć. W widoc

Polecane tematy