Ziemniaki Dauphinoise

[podpis] MARTA GESSLER
Wysokie Obcasy Kraj nr 238, wydanie z dnia 10/10/2009Kuchnia artystyczna, str. 48

Ziemniaki Dauphinoise

To potrawa kuchni francuskiej, ziemniaczana zapiekanka z Delfinatu (fr. Dauphiné), historycznej krainy we FrancjiSurowe ziemniaki muszą być pokrojone w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarowane czosnkiem i masłem. Ułożone warstwami ziemniaki zalane śmietaną zapieka się.Przepis ulepszano. Śmietanę mieszano z mlekiem, jajkiem. Między ziemniaki sypano sery: gruyčre, ementaler, parmezan. James Martin, angielski kucharz, gotuje ziemniaczane plastry w mleku ze śmietaną, z pokrojonym czosnk...

[autor fot./rys] POMYSŁ KULINARNY: MARTA GESSLER; FOT. MARCIN KLABAN
RP-TOB

Podobne artykuły

  • Odpowiedzialność za ziemniaka

    [ DLO PO ] - strony lokalne GW - Poznań

    Pewnie zapytacie, dlaczego Pyra Bar, a nie inny z dziesiątek poznańskich barów? Być może ktoś skomentuje: kryptoreklama! A kto inny zasugeruje, że my, redakcja "Gazety", jesteśmy z Pyra Barem kolegam

  • Zapiekanki

    Palce lizać

    Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać ulubione produkty, które mamy akurat w lodówce. Dobrze smakują następnego dnia po przygotowaniu, więc sprawdzą się jako przekąska w pracy

  • Nie tylko śledzie

    Palce lizać

    Każda kuchnia ma swoją specyfikę wynikającą z dostępnych produktów. Dziś - kolejny odcinek wakacji nad morzem. A więc oczywiście ryby, także w wariantach luksusowych, grzyby, dużo warzyw. Są także dania z grilla, który Polakom nieodłącznie kojarzy się z latem, zapiekanka, sałatki. Tylko przygotowywać i jedząc. myśleć o morzu.

Polecane tematy