GĘŚ Z PIEKARNIKA, CZYLI COŚ NA CIEPŁO

[podpis] OPRAC. ZIEM
strony lokalne GW - Kielce nr 300, wydanie z dnia 23/12/2009Z drugiej strony, str. 2

GĘŚ Z PIEKARNIKA, CZYLI COŚ NA CIEPŁO

Gęś pieczona z nadzieniem grzybowym to już ostatnia potrawa, której przepis publikujemy. Jest ona jedną z 14 finalistek tegorocznej czwartej edycji konkursu "Świętokrzyska potrawa świąteczna".Autorką receptury jest Teresa Klimczak z Marzysza w gminie Daleszyce.Gęś patroszona 1 szt., chude mięso wieprzowe 1 kg, boczek surowy 300 g, grzyby suszone 250 g, cebula 3 szt., czosnek 1 główka, bułka pszenna 3 szt., masło 100 g, mleko 0,5 l, sól, pieprz.Wypatroszoną, umytą i osuszoną gęś natrzeć solą z ro...

[autor fot./rys] PAWEŁ MAŁECKI
KI-DLO

Podobne artykuły

  • Kuchnia Tatr i Beskidów

    Palce lizać

    Co roku polskie góry odwiedza ponad 2,5 miliona turystów. Góry kuszą nas magicznymi krajobrazami, piękną przyrodą i wyjątkowymi regionalnymi smakami. Kto nie zna rozsławionej przez braci Golców kwaśnicy, czosnkowego smalcu czy tradycyjnego owczego oscypka? Dlatego dziś, oprócz znanych i popularnych przepisów, proponuję także szynkę aromatyzowaną, peklowaną w piwie i miodzie, serduszka drobiowe oraz kilka receptur z dodatkiem grzybów

  • Zaczyna się sezon na grillowanie

    Gazeta na Majówkę

    Na plażach ognisk nie wolno rozpalać.

  • Szlachetny smak

    Palce lizać

    Z tego szlachetnego mięsa można stworzyć ciekawe kompozycje - jagnięcina to nie tylko popularne kotleciki, co też starałem się przybliżyć, przygotowując poniższe dania

Polecane tematy