KRWISTE AKCENTY W KUCHNI

[podpis] ROZMAWIAŁ GRZEGORZ GIEDRYS;TOR
strony lokalne GW - Toruń nr 185, wydanie z dnia 10/08/2010Z drugiej strony, str. 2

POLSKA JE JE JE

KRWISTE AKCENTY W KUCHNI

Czernina ma fanatycznych zwolenników i nieprzejednanych wrogów. Wokół krwi urosło tak potężne religijne i kulturowe tabu, że dziś pewnie przekłada się to na jakieś odruchy bezwarunkoweTrwa akcja "Polska Je Je Je", która promuje regionalne potrawy i produkty kulinarne. Naszym ekspertem jest dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk z UMK. Jest jednym z inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria (Polskie Zabytki Kulinarne) i pionierem polskiej g...

[autor fot./rys] WOJCIECH KARDAS
TO-DLO

Podobne artykuły

  • Bezwarunkowo popieram Kaczyńskich

    GW Łódź

    Jerzy Kropiwnicki chce kandydować ponownie na prezydenta Łodzi. - Ale uważam, że to powinna być moja ostatnia kadencja Wioletta Gnacikowska: Poparł Pan Lecha Kaczyńskiego, gdy sondaże pokazywały 22-p

  • Ameryka łagodnieje

    Gazeta Wyborcza

    Kolejny raz sąd najwyższy łagodzi najsroższe kary amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości - tym razem zakazał skazywania nieletnich na bezwarunkowe dożywocie, o ile nie popełnili oni zabójstwa

  • Dawno temu w środku lasu

    Na Horyzoncie

    "Koniec ciszy", reżyserski debiut francuskiego reżysera Rolanda Edzarda, ma w sobie ciężar krwawych utworów Szekspira. W tym kameralnym dramacie, opowiadającym historię rodzinnej przemocy, gest waży

Polecane tematy