Czy Francuzów można podbić śląską kuchnią?

[podpis] ROZMAWIAŁA ANITA DMITRUCZUK
strony lokalne GW - Opole nr 188, wydanie z dnia 13/08/2010Regionalny plebiscyt kulinarny, str. 4

Czy Francuzów można podbić śląską kuchnią?

Czemu Francuzi dziwią się śląskiej kuchni i czym moglibyśmy podbić serca ludzi obdarzonych ponoć najbardziej delikatnym podniebieniem w Europie - opowiada prof. Krystyna Modrzejewska.PROF. KRYSTYNA MODRZEJEWSKA, KIEROWNICZKA KATEDRY KULTURY I JĘZYKA FRANCUSKIEGO NA UNIWERSYTECIE OPOLSKIM: - Nie zgadzam się absolutnie z tym, że śląska kuchnia nie jest finezyjna. Zresztą również Francuzów nie przestaje zadziwiać i ciągle jakieś danie robi wśród nich furorę. Np. kluski śląskie.- Jeżeli chodzi o klu...

[autor fot./rys] RAFAŁ MIELNIK
OP-DLO

Podobne artykuły

  • Śląski obiad jest dla górnika

    strony lokalne GW - Opole

    Czym się różnią kluski śląskie od klusek polskich? Dlaczego śląska kuchnia figurze nie sprzyja, a ruskie pierogi były uznawane za sfermentowane? Opowiada o tym prof. Dorota Simonides, folklorystka, p

  • SUPERMARKET

    Palce lizać

    SZTUKA W SŁOIKU Czerwona borówka, jarzębina i żurawina. Znakomity dodatek do serów i pieczonych mięs. Kolorowe sosy z pewnością będą urozmaiceniem każdego stołu. Stovit, dodatki do mięs i serów, 250

  • ZACZYNAMY PLEBISCYT NA REGIONALNE DANIE I PRODUKT!

    strony lokalne GW - Opole

    Leczo czy rolada i kluski śląskie? Nasze słodycze czy regionalne piwo? O tym, co jest najpopularniejszym daniem regionalnym i najlepszym naszym produktem, zadecydują Czytelnicy.

Polecane tematy