HISZPAŃSKI OGÓREK KTOKOLWIEK WIDZIAŁ, KTOKOLWIEK WIE

[podpis] TOMASZ KUROWSKI
Metro - Warszawa nr 2097, wydanie z dnia 31/05/2011JEDYNKA, str. 1

HISZPAŃSKI OGÓREK KTOKOLWIEK WIDZIAŁ, KTOKOLWIEK WIE

Po serii zatruć bakteriami coli w północnych Niemczech mnożą się ostrzeżenia przed hiszpańskimi ogórkami i pomidorami. Ale nasi kupcy nie martwią się o spadek sprzedaży. Bo teraz jest sezon na polskie warzywaNa Europę padł blady strach zaraz po tym, jak do jednego z północnoniemieckich szpitali trafiła pierwsza ofiara bakterii E.coli. Spekulacjom nie było końca, dopóki nie ustalono, że ogórek, który zaszkodził mieszkance Hamburga, pochodził z Hiszpanii. Dziś zakażone są setki osób w całej Europi...

WA-TEM

Podobne artykuły

  • Skąd się wzięła bakteria E.coli

    Gazeta Wyborcza

    Po ponad miesiącu poszukiwań Niemcy znaleźli źródło epidemii ostrych zatruć pokarmowych, która kosztowała życie 35 osób. To hodowla kiełków fasoli w Bienenbüttel w Dolnej Saksonii.

  • Europa nie chce hiszpańskich warzyw

    Metro - Warszawa

    To nie ogórki spowodowały masowe zatrucia pokarmowe bakterią E.coli w Niemczech - ustalili eksperci. Nie wiadomo, gdzie jest źródło niebezpiecznego mikroba. Ale Europa nie czeka na kolejne wyniki badań i masowo rezygnuje z importu hiszpańskich warzyw i owoców

  • Nikt nie chce warzyw z Hiszpanii

    Gazeta Wyborcza

    200 mln euro tracą co tydzień hiszpańscy rolnicy. Nikt nie chce kupować ich warzyw, od kiedy Europę opanował strach przed ogórkami zakażonymi bakteriami E. coli.

Polecane tematy