Wielkie żarcie mięsa

[podpis] MAGDALENA TILSZER *;WSPÓŁPRACA JAN GŁOWICZOWER
Gazeta na Święto - BOŻE CIAŁO nr 144, wydanie z dnia 22/06/2011NAUKA, str. 14

Dlaczego ludzie są głodni, a zwierzęta najedzone?

Wielkie żarcie mięsa

Gdyby zamiast pasz dla zwierząt uprawiać zboże dla ludzi, można by nim nakarmić ponad miliard z nasŁańcuch pokarmowy znamy od podstawówki. To, że człowiek jest drapieżnikiem szczytowym, każdy ma wkute na blachę. Ale o reakcji łańcuchowej, jaką ta pozycja wywołuje, podręczniki milczą. Może dlatego problem jedzenia jest w naszej kulturze i dyskusji publicznej domeną smakoszy, prominentnych kucharzy oraz popularnych czasopism formułujących co tydzień instrukcje, jak zjeść zdrowo, pożywnie i w dodat...

[autor fot./rys] RYS. PIOTR SOCHA
RP-ORX

Podobne artykuły

  • PYSZNE ŚWIŃSTWO

    Logo

    Jak się przypilnuje, by żarła ziółka i zboże, to po pewnym czasie - i po żmudnym suszeniu pod okiem fachowca - na stole smakosza pojawi się cudownie delikatna, pyszna szynka. Prosciutto, jambon de Bayonne, ammerländer Schinken, presunto, dalmatinski pršut, jinhua czy xxxxxxx xxx - miłośnicy suszonych szynek mają w czym wybierać. A jeśli fachowiec namówi jeszcze świnię na jedzenie żołędzi... wtedy na talerzu ląduje kulinarny cud świata: jamón ibérico de bellota.

  • WEŹCIE TE SIECI

    Gazeta Wyborcza

    Bałtyk jest ostatnim morzem, w którym wciąż są używane pławnice - wielkie dryfujące sieci, w które wpada wszystko, co pływa - ryby, ptaki i morskie ssaki. Komisja Europejska właśnie ogłosiła, że c

  • Wycięli morświna

    Gazeta Wyborcza

    Według polskiego rządu raz mamy w Bałtyku populację morświnów, a raz nie. Ostatnio urzędnicy zdecydowali, że takich zwierząt jednak u nas nie ma. Przyrodnicy i ekolodzy przecierają ze zdumieniem oczy

Polecane tematy