Jak za króla Sobieskiego

[podpis] GRZEGORZ JÓZEFCZUK
strony lokalne GW - Lublin nr 198, wydanie z dnia 26/08/2011Wydarzenia, str. 6

Jak za króla Sobieskiego

Siedem stołów przygotowanych przez siedem lubelskich restauracji z daniami z czasów króla Jana III Sobieskiego stanie niebawem na zamkuSpróbujemy barszczu królewskiego, polewki winnej, cebulowej, rozmarynowej, kaparowej i migdałowej, po czym gąskę z czosnkiem, karpia bez kości, cielęcinę po polsku i na pewno arkas.- Arkas to ulubiony deser Jana III Sobieskiego, przysmak z jaj i śmietanki - opowiada Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku i prezes Kresowej Akademii Smaku. - Motywe...

[autor fot./rys] RAFAŁ MICHAŁOWSKI
LU-DLO

Podobne artykuły

  • Flaga na talerzu

    Wysokie Obcasy Kraj

    Barwy narodowe mogą być bardzo kulinarne. Najlepiej oddają to desery. Białe kremy, pianki, bezy, sosy owocowe

  • Fiedorowicz prezesem euroregionu

    strony lokalne GW - Zielona G?a

    Euroregion Sprewa Nysa Bóbr od 18 lat ma jednego prezesa - Czesława Fiedorowicza. I go nie zmienia. Przed nim kolejna czteroletnia kadencja.

  • PRAWDZIWY KOLOR MARCHEWKI

    Wysokie Obcasy Kraj

    Krem z białych szparagów, z korzenia pietruszki czy z selera? Tymbaliki z kalafiora czy z pasternaku? Babeczki ze skorzonery? Które warzywo obstawiacie, oglądając te zdjęcia?

Polecane tematy