Anatomia smaku

[podpis] JOANNA SULIBURSKA*
strony lokalne GW - Częstochowa nr 258, wydanie z dnia 05/11/2011Zdrowie, str. 6

Anatomia smaku

Im jesteśmy starsi, tym mamy gorszą wrażliwość na smak. Szczyt możliwości w tym względzie osiągamy w wieku 20-25 latReceptory smakowe znajdują się w jamie ustnej, czyli tam, gdzie miażdżymy i mieszamy ze śliną kęsy pożywienia. Wspomniane receptory to komórki smakowe, które występują na języku i podniebieniu. Ich skupiska nazwano kubkami smakowymi. Każdy kubek może odbierać wszystkie rodzaje smaku.Na bukiet smakowy składają się smaki: słodki, słony, gorzki, kwaśny, umami (mięsny) i metaliczny. Są...

CZ-DLO

Podobne artykuły

  • Anatomia smaku

    Zdrowie i Uroda

    Czy zastanawiałeś się, jak nudne byłoby życie bez smaku? Bez tego zmysłu być może nie przetrwałby nasz gatunek w czasach, gdy życie zależało od prawidłowego funkcjonowania wszystkich zmysłów

  • Anatomia smaku

    strony lokalne GW - Poznań

    Czy zastanawiałeś się, jak nudne byłoby życie bez smaku? Bez tego zmysłu być może nie przetrwałby nasz gatunek w czasach, gdy życie zależało od prawidłowego funkcjonowania wszystkich zmysłów

  • Anatomia smaku

    strony lokalne GW - Wrocław

    Czy zastanawiałeś się, jak nudne byłoby życie bez smaku? Bez tego zmysłu być może nie przetrwałby nasz gatunek w czasach, gdy życie zależało od prawidłowego funkcjonowania wszystkich zmysłów

Polecane tematy