Zanim zjesz gęś

[podpis] ROZMAWIAŁA;AGNIESZKA BULIŃSKA
strony lokalne GW - Bydgoszcz nr 269, wydanie z dnia 19/11/2011Rekreacja, str. 4

Zanim zjesz gęś

W ten weekend trzeba się wybrać do Chełmna na warsztaty kulinarne o tajnikach przyrządzania gęsiny. Będą też wykłady - np. o najstarszych potrawach z gęsiALEKSANDRA KLEŚTA-NAWROCKA: Mamy na to dowody. W pierwszej drukowanej książce kucharskiej z końca XVII w. Stanisława Czernieckiego możemy przeczytać o pewnej zupie. Choć nazwy nie ma, to po składnikach nietrudno zgadnąć, że chodzi o czerninę. W innych poradnikach znajdziemy informacje o gęsi nadziewanej kasztanami czy popularnym farszu z jabłek...

[autor fot./rys] BARTŁOMIEJ SOWA
BS-DLO

Podobne artykuły

  • Prawdziwy polski smak

    Palce lizać

    Choć nie było schabowego, to był zachwyt - zachwyt nad kuchnią polską w nowoczesnej odsłonie. A na zakończenie polskiej prezydencji w UE kolejna okazja, aby kulinarnie zaimponować Europie - polskie Boże Narodzenie

  • Fidel Castro dzisiaj nie przemówi

    Metro

    Raul Castro (na zdj.), a nie jego schorowany starszy brat Fidel, wygłosi przemówienie z okazji dzisiejszego święta narodowego Kuby. Na centralnym placu miasta Camaguey spodziewanych jest ok. 100 tys.

  • Diecezjalne do opactwa

    GW Mazowsze (Płock)

    Centralne uroczystości Roku Błogosławionego Arcybiskupa Antoniego Juliana Nowowiejskiego odbędą się jutro w Płocku. Rozpocznie je przedpołudniowa sesja w Wyższym Seminarium Duchownym. Prelegentami bę

Polecane tematy