Knedle ze śliwkami

[podpis] WYKONANIE I STYLIZACJA JUNONA LAMCHA-GRYNBERG
Palce lizać nr 218, wydanie z dnia 18/09/2012SZKOŁA GOTOWANIA, str. 10

Knedle ze śliwkami

Śliwki możesz zastąpić wiśniami lub truskawkami, a panierkę - gęstą kwaśną śmietaną, jogurtem, sosem owocowym lub po prostu cukremCIASTO:1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu2/3 szklanki (100 g) mąki; 3 żółtka1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka solimąka do posypania stolnicyNADZIENIE:20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek20 łyżeczek cukruPANIERKA:1/2 kostki masła; 1/2 szklanki tartej bułki1 i 1/2 łyżeczki cukru1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę.2 Ciepłe ziemn...

[autor fot./rys] ZDJĘCIA ŁUKASZ FALKOWSKI
RP-TPL

Podobne artykuły

  • Zestawy obiadowe

    Palce lizać

    Trzy proste zestawy obiadowe (uprzedzamy - wszystkie z mięsem) plus trzy desery i trzy kompoty. Tradycyjnie, jak u mamy

  • Owocowe wypieki

    Palce lizać

    Jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki - teraz jest ich czas. Mamy dziesięć sprawdzonych przepisów na ciasta i ciasteczka z jesiennymi owocami

  • Na tłusty czwartek

    Palce lizać

    W Polsce na ostatki najczęściej zajadamy się faworkami i pączkami. Są one równie popularne w całej Europie, choć wszędzie inaczej się je nadziewa, przyrządza i podaje. Dziś, oprócz naszych rodzimych ostatkowych specjałów proponujemy przysmaki karnawałowe z Hiszpanii, Francji, Włoch i Portugalii

Polecane tematy