Od bakłażana do patisona

[podpis] Beata Kęczkowska
Gazeta Stołeczna nr 193, wydanie z dnia 20/08/1997RYNEK, str. 10

HANDEL. Warzywa dyniowate i nie tylko

Od bakłażana do patisona

Niektóre pojawiają się na straganach już na początku lata, znikają dopiero późną jesienią. Można z nich przyrządzać surówki, zupy, dania główne, torty i słodkie przetwory.

Zdarza się, że z bazaru zamiast cukinii przynosimy kabaczka. Warzywa te - zwłaszcza młode - są do siebie bardzo podobne. Sprzedawcy trzymają je zwykle w tej samej skrzynce, tuż obok patisonów. Na szczęście patisony mają tak wyszukany kształt, że je najłatwiej odróżnić. Potem pojawiają się bakłażany i na końcu dynie.

WA-DLO

Podobne artykuły

  • UFO nad Poznaniem

    strony lokalne GW - Poznań

    - Co się dzieje? Co to jest? - internauci na forum "Gazety" od kilku miesięcy donoszą, że nad Poznaniem coś lata. Najnowsze obserwacje pochodzą sprzed dwóch dni.

  • Panda zatańczyła poloneza

    strony lokalne GW - Poznań

    Przez kilka dni dekorowali szkolne korytarze, tygodniami trenowali kroki do poloneza, wszystko po to, aby ten jeden dzień był jak najbardziej wyjątkowy. Za sto dni matura, teraz czas na zabawę!

  • W STYLU WOODSTOCKU ?69

    strony lokalne GW - Lublin

    W drewnianym domu w Wąwolnicy, z dala od drogi, Jarosław Koziara z ekipą kończy przygotowywać wielką dekorację na finałowy koncert Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przed Pałacem Kultury w Warszawie oraz do studiów telewizyjnych na Woronicza i na scenę w Canal Plus

Polecane tematy